Le Grand & Associates / LGA HR GROUP
Afbeeldingen website (2)

Vind je droomjob dankzij deze 9 vragen

Als je aan het einde van het weekend al ongelukkig wordt bij de gedachte aan een nieuwe werkweek, is het moment misschien wel aangebroken om te kijken of er andere opties zijn. Of ga je graag werken maar wil je doorgroeien en ben je benieuwd in welke richting je dat best zou doen? Hier zijn alvast 9 vragen die je richting je droomjob zullen sturen!

Waar ben je door gepassioneerd?
Zoek een job die je leuk zou vinden zonder dat je er voor betaald zou worden. Een job die je met passie doet, zal je vaak langer blijven doen en zal soms zelfs niet eens als werken aanvoelen. Indien jouw droomjob niet voor jou is weggelegd door bepaalde kwalificaties of beperkingen, kan je altijd op zoek gaan naar een job die er deels bij aansluit zodat je passie er toch ergens in verwerkt zit. Een passie is ook te ontwikkelen, dus als er interesse is voor een bepaalde job of een onderdeel ervan, kan dit mogelijks je droomjob zijn zonder dat je het zou verwachten.

Wat zou je 8-jarige zelf nu echt graag doen als job?
Waar je als kind al van droomde om later te doen, zegt vaak meer dan je zou denken. Uiteraard zijn jobs waar je toen van droomde niet altijd realistisch, maar je kan er vaak wel uit afleiden wat voor jou belangrijk is en waar je interesses liggen.

Ben je een handen of hoofdpersoon?
Werk je het liefst met je handen of gebruik je liever je brein om resultaten neer te zetten in je droomjob? Of misschien zoek je graag een gezonde mix op van beide? 

Aanraken, voelen, vormen, breien, tuinieren, schilderen… al deze manuele taken zijn zeer goed voor je hersenen. Deze handelingen produceren ook nog eens endorfine, waardoor je minder stress en angst ervaart. 

Naast werken met je brein of met je handen, wordt ook het hart steeds meer gezien als derde piste. Ben je een echte gevoelsmens? Dan wil je hier misschien wel iets mee doen in je toekomstige job.

Team of niet?
Ben je iemand die graag in een rustige omgeving is en ervan geniet om alleen te werken? Of klinkt dit verschrikkelijk en ben je graag continu omringd door mensen? Je kan dit deels te weten komen door na te gaan of je meer een introvert of extravert persoon bent.   

Introversie en extraversie zijn tegenhangers. Extraverte mensen putten energie uit sociale interactie en prikkels uit hun omgeving, terwijl introverten die energie juist krijgen als ze hun aandacht naar binnen richten. 

De typische extravert praat graag en makkelijk, is ondernemend, neemt vlot besluiten en plaatst zichzelf graag op de voorgrond. Introverten daarentegen zijn bedachtzaam, denken na voordat ze praten, hakken niet makkelijk knopen door en blijven liever buiten de schijnwerpers. 

Wil jij graag weten welke rol goed bij jou past in teamverband? Doe dan zeker de Belbin Persoonlijkheidstest!

9-to-5?
Hou jij van structuur en een vast urenschema zodat je alles errond kan plannen? Of werk je liever met flexibele uren zodat je je schema zelf kan samenstellen en niet vasthangt aan bepaalde uren? Zou je graag werken in de weekends en stoort het niet om ’s nachts te werken of trekt dit je totaal niet aan? Denk hierbij ook aan het pendelen en de druktes in de ochtend- en avondshift.

Waar ben je sterk in?
Kijk naar je sterktes en stel een lijstje samen dat je overloopt met mogelijke jobs en probeer zo een duidelijk beeld te krijgen van mogelijke droomjobs. Vergeet ook niet dat iedereen zwaktes heeft. Door deze eerlijk op te sommen kan je wellicht enkele jobs schrappen die misschien toch niet voor jou weggelegd zijn. Je moet hier niet te kritisch in zijn, soms lijkt het of bepaalde kenmerken onmisbaar zijn maar kunnen deze perfect vervangen worden door andere eigenschappen die je wel in overvloed bezit.

Dankzij de Belbin Persoonlijkheidstest die hierboven werd genoemd om te achterhalen of je meer neigt naar introversie of extraversie, kan je ook heel wat meer te weten komen over je verschillende sterktes en zwaktes.

Wat heb ik geleerd in mijn voorgaande jobs?
Er wordt wel eens gezegd dat mensen wijzer worden met de jaren. Tijdens al je werkervaringen kan je gigantisch veel leren en beseffen wat nu voor jou leuk is en wat absoluut niet. Deze kennis is interessant in je zoektocht naar de ultieme job. De feedback die je ontving van collega’s en werkgevers of eventuele klanten kan bij dit onderwerp interessant zijn om onder de loep te nemen. 

Hoe belangrijk is je loon?
Werd je al meteen aandachtiger bij het lezen van deze vraag of is dit eerder bijzaak? Denk eraan dat zelden alles perfect zal zijn. Probeer eerst te kijken naar de jobinhoud en zoek naar een job die je evengoed als vrijwilligerswerk zou doen. Bekijk de loonbrief eerder als een mooi bijkomstig iets en niet als het eerste puntje op je lijst van eisen.

Doorgroeien of niet?
Heb je ambitie om te blijven groeien en eventueel hogere functies te beklimmen doorheen de jaren? Of haal je voldoening uit het beoefenen van een welbepaalde job die doorheen de jaren min of meer dezelfde invulling behoudt?

Krijgt je droomjob al meer vorm?

Na het beantwoorden van bovenstaande vragen, zal je meer weten waar je interesses liggen en wat je wel of niet goed kan. Dit zal je ongetwijfeld op weg helpen bij de zoektocht naar je droomjob. Communiceer deze informatie ook met je toekomstige werkgever of rekruteringsbedrijf, zowel verwerkt in je CV als in gesprek. Zo kan je bij Le Grand & Associates met veel plezier geholpen worden om die droomjob om te zetten naar de realiteit. 

Onze ervaren en gedreven consultants staan klaar om van uw succes hun prioriteit te maken. Ze zijn gespecialiseerd in hun sector en hanteren een persoonlijke, snelle aanpak met belang voor confidentialiteit. Er staan verschillende vacatures op onze website verdeeld per expertisedomein: Banking, Fiduciary, Finance en Tax & Legal.

Benieuwd naar meer? Bezoek dan zeker onze website!