Le Grand & Associates / LGA HR GROUP

Pauze op de werkvloer

Als manager van een team bent u of voelt u zich vaak verplicht om zich flexibel op te stellen. In welke mate gaat u hiermee om? Hoe ervaart u een pauze tussen de werkuren in?

Er wordt te vaak gedacht dat pauzeren een contraproductief effect heeft terwijl het net een boost geeft aan uw werknemers. Even stoom aflaten, een koffietje halen of naar de printer wandelen breekt de focus tijdens het werken. Wanneer we dagelijks aan onze bureau gekluisterd zitten, durven of vergeten we vaak om voldoende te bewegen. Raad uw medewerkers een stappenteller aan, ze zullen versteld staan van de weinige stappen die ze doen tijdens de werkuren.

Pauzeren geeft een draai aan het monotone aspect van de dag, het doorbreekt het werkritme en zorgt ervoor dat uw medewerkers met een frisse geest terug aan de slag gaan. Een pauze bevordert zelfs de gezondheid. Wanneer men de kans krijgt het hoofd even te leeg te maken daalt het stressniveau en krijgt men de situatie opnieuw onder controle. Een korte wandeling tussendoor bijvoorbeeld, laat het bloed (en nieuwe energie) opnieuw door het lichaam stromen.

Spoor uw medewerkers daarom aan:

  • Kort te pauzeren, dit bevordert de alertheid
  • Te genieten van de lunchpauze samen met collega’s
  • Voldoende te bewegen tijdens hun pauze
  • Af en toe naar buiten te gaan om een frisse neus te halen
  • Niet aan hun bureau te eten

Om misbruik van de situatie te vermijden is het vaak gemakkelijk om de regels omtrent pauze te noteren in het arbeidsreglement. Zo kunnen we misverstanden vermijden. Plan een verplichte middagpauze in, dit wil zeggen dat uw medewerkers niet betaald worden op dat moment. Communiceer dit op een duidelijke manier. Zo voorkomt u dat uw medewerkers hun rustmoment overslaan.

Ook het gebruik van sociale media en online aankopen kan vaak als ‘pauze’ aanzien worden. Dit verlegt de focus maar zorgt niet onmiddellijk voor afwisseling. Medewerkers blijven in dezelfde positie zitten en worden te snel meegesleept in de online verkoop wat vaak voor te lange afleiding kan zorgen. Leg duidelijk uit dat het scrollen op sociale media en online webshops buiten de werkuren moeten plaatsvinden.

Als manager is het uw taak om een team draaiende te houden en deadlines te halen. Zoek daarom naar het juiste evenwicht tussen focus en plezier. Stel ‘targets’ op die het enthousiasme van uw teamleden aanwakkert. Wanneer de zaken goed gaan is er vaker tijd voor ontspanning. Plan maandelijks een etentje in om de sfeer te bevorderen. Laat uw medewerkers soms wat vroeger stoppen op vrijdagnamiddag en spoor hen aan samen eentje te gaan drinken. Onthoud wel, om een klare lijn te trekken tussen werk en plezier zijn duidelijke afspraken nodig voor een heldere kijk op de werkvloer.

Ben je op zoek naar een job in de financiële of juridische sector? Contacteer Le Grand & Associates, ons team van consultants assisteert je graag in je zoektocht. Bekijk ook gerust onze openstaande vacatures.