Motivatiebrieven zijn steeds van groot belang, ook in tijden van digitaal solliciteren. De brief dient ter aanvulling van jouw cv en is het meest persoonlijke deel van jouw sollicitatie. Je moet het zo formuleren dat het zowel authentiek als professioneel overkomt. Vervolgens kan je het ook gebruiken om jezelf te verkopen. Vroeger maakte men onderscheid tussen enerzijds een klassieke sollicitatiebrief (formeel) en anderzijds een motivatiebrief (informeel). Nu worden ze eerder als synoniemen gebruikt en hebben ze hetzelfde doel: je onderscheiden van de concurrenten! Alleen dit is dé sleutel tot succes!
Let wel op! Een motivatiebrief is niet altijd een vereiste. In sommige situaties is het beter om eerder snel te reageren en jouw motivatiebrief achter de hand te houden. Achteraf kan je deze inzetten om jouw enthousiasme extra in de verf te zetten.
In je motivatiebrief is het belangrijk om aan te geven waarom jij dé juiste persoon op de juiste plaats zou zijn en wat je drijfveer is om te solliciteren voor de job. Aangezien het niet altijd even makkelijk is om een adequate motivatiebrief te schrijven, is het een essentiële vaardigheid op de arbeidsmarkt. Je staat er gelukkig niet alleen voor. Het internet kan een goede eerste hulp zijn en biedt je mogelijks handige tips. Uiteraard kan jouw recruiter ook erg nuttige en gerichte tricks meegeven. Tot slot kan je jouw motivatiebrief nog sterker schrijven na een second opinion van iemand die jou echt goed kent.
Hieronder lijsten we alvast een aantal belangrijke tips op die je kan toepassen bij het schrijven, gebaseerd op ervaring en artikels van Jobat en Stepstone.
Rule 1: Schrijf op maat en persoonlijk!
Een goede motivatiebrief gaat niet over jou als persoon, maar wel over de match tussen jouw kwaliteiten en de behoeften van de onderneming. Het is daarom belangrijk om je motivatiebrief op maat van de vacature te schrijven. Bezorg eenzelfde brief nooit aan twee werkgevers. Daarnaast is het ook belangrijk om de brief persoonlijk te adresseren en eveneens ook met deze naam de brief te starten. Meestal zijn de algemene contactgegevens terug te vinden in de vacature of jobomschrijving.
Het is steeds een goed idee om te weten aan wie je je precies richt. Je FBI-skills inzetten op Linkedin om de HR-verantwoordelijke op te zoeken, geeft je zeker wat meer informatie. Dit zal ook lonen eens je effectief langs gaat op gesprek, van motivatie gesproken!
Op maat en persoonlijk is ook van toepassing als je een creatieve video maakt voor een bedrijf die daar ook duidelijk op inzet in zijn marketing. Video speelt een uiterst belangrijke rol in het overtuigen tijdens je sollicitatie. De nadruk hierbij ligt op beleving!
Rule 2: Sterke intro
In de eerste zinnen haal je aan voor welke functie je solliciteert, hoe je op de job terecht bent gekomen, waarom je interesse hebt voor deze job en waarom de recruiter moet verder lezen. Dit kan door aan te halen welke zaken jou opvallen of wat jij wenst aan te pakken. Eventueel een nieuw idee of mogelijke oplossingen voor bepaalde struikelblokken binnen het bedrijf aanhalen, is ook zeker een goede zet. Als je daarenboven op de hoogte bent van de toekomstplannen van het bedrijf, beschrijf je best even hoe jij daar een meerwaarde in kan zijn.
Rule 3: Lay-out
De lay-out is het eerste wat een recruiter ziet en bepaalt mee zijn opinie over jou als persoon. Belangrijk is een professionele look, een leesbaar lettertype en overzichtelijke structuur. Zo goed als alle typografie-experts raden Helvetica aan als goed leesbaar lettertype. Daarnaast zijn er nog andere lettertypes met professionele indruk: Proxima Nova (een betalend lettertype), Didot, Calibri, Cambria en Verdana.
Bij een motivatievideo hoef je je over de lay-out natuurlijk geen zorgen te maken. Zorg wel dat je gestructureerd vertelt over waarom jij geschikt bent en let daarbij op jouw taal en woordkeuze.
Rule 4: Less is more!
Je motivatiebrief is nooit langer dan één bladzijde. Het uitgangspunt luidt “less is more”. Voor een optimaal design hou je rekening met de vorm, omvang en lay-out. Geen held in goede vormgeving? Geen nood, ook hier zijn verschillende sjablonen of layouts online terug te vinden die voor jou als basis kunnen dienen.
Een recruiter of HR-medewerker wil graag snel een eerste indruk krijgen van wie je bent, naast de kwalificaties op jouw CV. Het is belangrijk dat je deze persoon boeit en zeg nu zelf, een lange tekst spreekt minder aan dan een korte samenvatting. Dit is waarschijnlijk de moeilijkste stap om na te leven, maar met een niet te onderschatten waarde. Ga dus voor kort en krachtig!
Rule 5: Vermijd clichés in je sollicitatiebrief
‘Ik ben een gemotiveerde teamspeler’ en ‘In afwachting van uw antwoord’ zijn typische standaardzinnen die dienen vermeden te worden. Schrijf in je eigen stijl. Creativiteit en persoonlijkheid zijn sleutelwoorden bij het schrijven van je motivatiebrief.
Een oplossing voor de standaardzinnen kan zijn om deze zinnen te vervangen door concrete feiten en uitspraken die je in het alledaagse leven ook zou gebruiken. Indien je jezelf beschrijft als ‘teamspeler’, duidt dit dan aan de hand van concrete situaties met je omgeving waaruit dit blijkt. Wanneer je jezelf omschrijft als ‘resultaatgericht’, beschrijf dan een professionele situatie waarop je je baseert.
Rule 6: Herlezen!
Zorg ervoor dat er geen (grammaticale) fouten optreden, want dat geeft een negatief signaal. Herlees je motivatiebrief om hem beknopter en professioneler te maken. Corrigeer eventuele spellings- en grammaticafouten en onhandige formuleringen. Het kan zijn dat je dit meerdere keren moet herlezen om alle fouten te identificeren. Als de tijd het toelaat, lees twee dagen of meer na het schrijven na, zo kan je je motivatiebrief objectiever bekijken. Ook een second opinion van een vriend, familie of jouw recruiter kan een grote hulp bieden.