Le Grand & Associates / LGA HR GROUP
Afbeeldingen website

Een hond, de ideale kantoorbuddy

Ooit al gehoord van een pet friendly policy? Dit wil zeggen dat huisdieren toegelaten zijn op kantoor, dit gaat dan voornamelijk over honden. Mars Belgium, Petplan en Nestlé zijn hierin echte koplopers: hier zijn jouw trouwe viervoeters meer dan welkom! Ook bij Le Grand & Associates hebben we af en toe een office dog en daar hebben we zo onze redenen voor. 

Een hond op het werk creëert namelijk een meer alledaagse, huiselijke sfeer. Foreman, Glenn, Meade en Wirth tonen in hun onderzoek ‘Dogs in the Workplace: A Review of the Benefits and Potential Challenges’ aan dat dit een kalmerend en verbindend effect heeft. De hond eten geven, samen gaan wandelen of spelen, zorgt voor afleiding en rust. Door samen zorg te dragen voor het dier ontstaat ook een zeker gevoel van verbondenheid. Een pet friendly office is dus ideaal voor een goede moraal. Volgens voorgaand onderzoek bevordert hun aanwezigheid dan ook onze sociale vaardigheden waardoor we collega’s meer vertrouwen en onze pauzes worden een stuk (inter)actiever worden.

Daarnaast wordt in dit onderzoek aangegeven dat ons stressniveau hierdoor aanzienlijk daalt, de productiviteit stijgt en ook groepsdynamiek op de werkvloer toeneemt. Onze trouwe viervoeters hebben met andere woorden een positieve invloed op de organisatie: ons geluksgevoel ligt hoger en de teamsfeer, waaraan bij ons geen gebrek is, wordt nóg beter. Want geef nu toe, bij wie tovert zo een trouwe knuffelvriend nu geen glimlach op het gezicht?

Het is wel belangrijk om af en toe actief en bewust bezig te zijn met de kantoormascotte. Als je een hond meeneemt die de hele dag ligt te niksen, gaan de positieve effecten wat verloren. Opvallend is wel dat vooral millennials hier positief tegenover staan. Rondhuppelende diertjes zorgen volgens hen net voor een extra funfactor.

Uiteraard zijn er ook addertjes onder het gras. Sommige werknemers zijn soms terecht bezorgd dat hun viervoeter wel eens de rust zou kunnen verstoren. Het is dan ook wel een feit dat niet elke hond zich leent tot elke omgeving. Een ‘klein keffertje’ of een ‘wilde loebas’ kan zo wel snel zorgen dat concentratie daalt en productiviteit afneemt.

De omgeving moet daarnaast ook ‘pet proof’ gemaakt worden. Laat dus niet te veel kleinigheden rondslingeren: een jonge hond heeft snel nieuw en interessant speelgoed gevonden. Loshangende kabels of stylo-dopjes zijn een voorbeeld van aanlokkelijke maar gevaarlijke speeltjes. Voor de rust en de veiligheid is het dan ook belangrijk om enkele regels te voorzien. 

Zorg er daarom voor dat je huisdier goede manieren heeft. Zo is een basistraining geen overbodige luxe en hoort je ‘furry friend’ zindelijk te zijn. Op die manier vermijd je dat er ongelukjes gebeuren. Daarnaast is een extra poetsbeurt interessant om de werkomgeving ‘hair and smell free’ te houden.

Wij zijn alvast overtuigd dat de voordelen het winnen ten opzichte van deze kleine aandachtspunten en ongemakjes. Helaas zijn werkplekken waar honden zijn toegelaten nog een uitzondering in België. Slechts 6 procent van de Belgen neemt zijn/haar hond mee naar het werk. Tijd om hier verandering in te brengen door te kiezen voor een pet-friendly office? Wij vinden van wel!